Soğuk Sıkım/Pres Nedir?

 

Soğuk sıkım/pres, Bitkinin tohumu meyvesi veya çekirdeğine sıcak bir işlem uygulamayıp, direkt olarak yağ çıkarma işlemi yapıldığı zaman soğuk pres yapılmış olur. Soğuk pres yapılan işlemlerde ürünün sıcaklığı 40 santigrat dereceyi asla aşmaz. Eğer ki 40 santigrat dereceyi aşarsa hem sıcak pres olur hem de ürün içerisindeki doğal maddelerin kaybına yol açabilir. Soğuk Pres tekniği, en iyi ve nitelikli yağların üretimi için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde yağ filtrelenir ve şişlenir bu işlem sırasında mekanik ısı kullanılmaz. Yağlar soğuk preslendiği için daha sonraki zamanlarda yağların ısıtılmaması önerilmektedir.

 

Soğuk sıkım yöntemi ile üretilen yağlar proses esnasında yüksek sıcaklık değerlerine maruz kalmaz ve için trans yağ asitleri oluşmaz dolayısıyla bünyesinde bulunan biyoaktif bileşikler de zarar görmezler. Bu durum, gerek sağlık, gerekse gıdalardaki beslenme değeri açısından büyük önem taşır. Soğuk sıkım yöntemi; en yüksek nitelikli bitkisel yağların üretilmesinde kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir.